News

Kutseõpetaja Aili Tervonen pälvis ministeeriumi haridusstipendiumi 18. January HKHK

2020. aasta detsembrikuu lõpus kuulutas Haridus- ja Teadusministeerium välja riikliku haridusstipendiumi saajad, et võimaldada õpetajatele vaba semester iseenda ja oma valdkonna arendamiseks. Tunnustuse pälvis teiste seas ka kokanduse kutseõpetaja Aili Tervonen.


Õpetaja Aili Tervonen plaanib kasutatada oma 3790 euro suurust haridusstipendiumit abikoka eriala lihtsustatud õppe jaoks, et luua e-keskkonda õppevara, mis oleks keeleliselt, visuaalselt ja kultuuriliselt õppijate jaoks sobivad.

Aili ütleb, et mõte kasvas välja igapäevasest tööst koolis, kuna abikokkade lihtsustatud õppe jaoks on vaja retseptide juhiseid keeleliselt sageli kohandada ja lisada visuaal. Tema sõnul on puudust headest õppematerjalidest, mis lähtuksid kutsestandardist ja oleksid sobilikud lihtsustatud õppekaval õppijate jaoks. 

Heade juhiste tähtsus tuli välja eriti tugevalt distantsõppe ajal, kui oli vaja läbi viia praktilisi toiduvalmistamise tunde. Aili koges seda, et kui pakkuda lihtsustatud õppekaval õppijatele sama tüüpi retsepte, mida oli koolis õppetöö käigus juba harjutatud, ja lisada kvaliteetne juhis koos piltidega, tulid praktilised tööd väga hästi välja.

Enne stipendimile kandideerimist pidas Aili nõu Astangu Kutserehabilitatsioonikeskuse õpetajaga ja ühiselt leitigi, et retseptikogumikku on vaja. Ailil on plaanis mõned praktilised tunnid ka Astangul läbi viia, et katsetada õpilaste peal keerukamate retseptide keelelist mõistetavust. 

Kuna õpetaja Aili Tervonen õpetab rahvuskööke, tekkis tal huvi, kas soome-ugri toidupärandist on võimalik lülitada toite koka tasemeõppe baasretseptide nimistusse. Nii kirjutaski ta projekti soome-ugri toidukultuuriga sügavamalt tutvumise kirjanduse ja visuaalse meedia kaudu ning plaanib külastada ka soome-ugri kongressi, et leida kontakte toidukultuuri pärimuse kandjatega. Ta leiab, et kalakukko ja klimbid on sama mõnusad kui pitsa ja pasta, miks mitte neid õpilastele rohkem tutvustada.

Töö tulemusena valmib Ailil praktilise kulinaaria õppevara abikoka eriala õpilastele toiduvalmistamise tundide läbiviimiseks. Valmivat materjali saab kasutada ka tellitud kokakoolitusteks (nt Eesti Töötukassa poolt) ja täienduskoolitusteks.

Haridusstipendiumi saajatest saad lugeda täiendavalt Õpetajate Lehest.

Õpetaja Aili Tervonen plaanib kasutatada oma 3790 euro suurust haridusstipendiumit abikoka eriala lihtsustatud õppe jaoks, et luua e-keskkonda õppevara, mis oleks keeleliselt, visuaalselt ja kultuuriliselt õppijate jaoks sobivad.

Aili ütleb, et mõte kasvas välja igapäevasest tööst koolis, kuna abikokkade lihtsustatud õppe jaoks on vaja retseptide juhiseid keeleliselt sageli kohandada ja lisada visuaal. Tema sõnul on puudust headest õppematerjalidest, mis lähtuksid kutsestandardist ja oleksid sobilikud lihtsustatud õppekaval õppijate jaoks. 

Heade juhiste tähtsus tuli välja eriti tugevalt distantsõppe ajal, kui oli vaja läbi viia praktilisi toiduvalmistamise tunde. Aili koges seda, et kui pakkuda lihtsustatud õppekaval õppijatele sama tüüpi retsepte, mida oli koolis õppetöö käigus juba harjutatud, ja lisada kvaliteetne juhis koos piltidega, tulid praktilised tööd väga hästi välja.


Enne stipendimile kandideerimist pidas Aili nõu Astangu Kutserehabilitatsioonikeskuse õpetajaga ja ühiselt leitigi, et retseptikogumikku on vaja. Ailil on plaanis mõned praktilised tunnid ka Astangul läbi viia, et katsetada õpilaste peal keerukamate retseptide keelelist mõistetavust. 

Kuna õpetaja Aili Tervonen õpetab rahvuskööke, tekkis tal huvi, kas soome-ugri toidupärandist on võimalik lülitada toite koka tasemeõppe baasretseptide nimistusse. Nii kirjutaski ta projekti soome-ugri toidukultuuriga sügavamalt tutvumise kirjanduse ja visuaalse meedia kaudu ning plaanib külastada ka soome-ugri kongressi, et leida kontakte toidukultuuri pärimuse kandjatega. Ta leiab, et kalakukko ja klimbid on sama mõnusad kui pitsa ja pasta, miks mitte neid õpilastele rohkem tutvustada.

Töö tulemusena valmib Ailil praktilise kulinaaria õppevara abikoka eriala õpilastele toiduvalmistamise tundide läbiviimiseks. Valmivat materjali saab kasutada ka tellitud kokakoolitusteks (nt Eesti Töötukassa poolt) ja täienduskoolitusteks.

Haridusstipendiumi saajatest saad lugeda täiendavalt Õpetajate Lehest.