Uudised

Erasmus+ Digital Treasure Box startis veebis 28. oktoober HKHK

Eelmisel nädalal oli HKHK-l täiesti uus rahvusvaheline kogemus. Nimelt sai stardipaugu meie Erasmus+ koostööprojekt „Digital Treasure Box“, mis on suunatud kokanduserialadele.


Ega selles ju midagi väga uut ei paistagi, sest HKHK on erinevates rahvusvahelistes koostööprojektides osalenud juba pikki aastaid. Eriliseks teeb selle asjaolu, et Austrias toimuma pidanud kuue riigi kutsekoolide kolmepäevane projektikohtumine toimus seekord veebi vahendusel ning kõik osalevad õpetajad said üksteist näha ainult läbi ekraani.

Kuna järjest enam vajavad ka kokanduseriala õpilased digitaalseid oskusi, keskendub projekt suures osas sellele, kuidas erialaseid ja digioskusi kokku liites ennast internetimaailmas kodusemalt tunda. Erialaste workshop’ide kõrval toimuvad ka toidufotograafia, menüüde kujundamise ning videotöötlemise koolitused, sest projekti tulemusena valmib digitaalne Aaretelaegas (Digital Treasure Box), kuhu projektis omandatud oskused talletatakse.

Austria toitlustus- ja teeninduskooli poolt korraldatud veebikohtumine viis osalejad austria kokaõpetaja Markus Smolega kooli kööki kalaroogi tegema ning toidu juurde sobivaid veine valima. Kõike seda sai kogeda otseülekandes valminud video kaudu koos Austria õpilaste selgituste ja õpetaja kommentaaridega. Tund oli ehe ja kaasahaarav, ainult lõhna ja maitset ei saanud kahjuks tunda.

Osaleda sai ka teeninduse tunnis, kus läbi situatsioonide praktiseeriti lauakombeid ja -teenindust. Klass oli jagatud kolmestesse gruppidesse, kus harjutati menüü järgi tellimist, laua katmist ja anti ka kaasõpilastele tagasisidet ning mängiti läbi situatsioone, kuidas kohe kindlasti teenindaja käituda ei tohiks.

Tähtsaks osaks Digi TB projektis on loomulikult kõiksugused digilahendused, põnevad veebikeskkonnad ning uute online võimaluste leidmine, et õppetööd mitmekesisemaks muuta. Seepärast vahetati kogemusi ka selles vallas ning see jätkub kogu projekti vältel. Ka projekti töökeskkonnaks valiti e-Twinning platvorm ning partnerkooli õpetaja Ara Hayrabedian Soomest, Riveria kutsehariduskeskusest, koolitas kõiki osalevaid õpetajaid seda kasutama.

Projektipartneriteks on sel korral toitlustus- ja teeninduserialasid õpetavad kutsekoolid Austriast, Soomest, Ungarist, Itaaliast ja Leedust. HKHK-st osalesid projektikohtumisel Enna Kallasvee, Taavi Kuusik, Tiina Sootalu, Liis Rüü, Liina Krips ja projektijuht Heli Heimo. Järgmise kohtumise korraldab jaanuaris HKHK. Meie teemaks on toidufotograafia, ning vahendid ja keskkonnad videote ja turundusmaterjalide loomiseks. Loodame väga, et edaspidistele kohtumistele saame juba kohale sõita ja päriselt koostööpartneritega kohtuda ja kokata.

Projekti tutvustav esitlus

Ega selles ju midagi väga uut ei paistagi, sest HKHK on erinevates rahvusvahelistes koostööprojektides osalenud juba pikki aastaid. Eriliseks teeb selle asjaolu, et Austrias toimuma pidanud kuue riigi kutsekoolide kolmepäevane projektikohtumine toimus seekord veebi vahendusel ning kõik osalevad õpetajad said üksteist näha ainult läbi ekraani.

Kuna järjest enam vajavad ka kokanduseriala õpilased digitaalseid oskusi, keskendub projekt suures osas sellele, kuidas erialaseid ja digioskusi kokku liites ennast internetimaailmas kodusemalt tunda. Erialaste workshop’ide kõrval toimuvad ka toidufotograafia, menüüde kujundamise ning videotöötlemise koolitused, sest projekti tulemusena valmib digitaalne Aaretelaegas (Digital Treasure Box), kuhu projektis omandatud oskused talletatakse.


Austria toitlustus- ja teeninduskooli poolt korraldatud veebikohtumine viis osalejad austria kokaõpetaja Markus Smolega kooli kööki kalaroogi tegema ning toidu juurde sobivaid veine valima. Kõike seda sai kogeda otseülekandes valminud video kaudu koos Austria õpilaste selgituste ja õpetaja kommentaaridega. Tund oli ehe ja kaasahaarav, ainult lõhna ja maitset ei saanud kahjuks tunda.

Osaleda sai ka teeninduse tunnis, kus läbi situatsioonide praktiseeriti lauakombeid ja -teenindust. Klass oli jagatud kolmestesse gruppidesse, kus harjutati menüü järgi tellimist, laua katmist ja anti ka kaasõpilastele tagasisidet ning mängiti läbi situatsioone, kuidas kohe kindlasti teenindaja käituda ei tohiks.

Tähtsaks osaks Digi TB projektis on loomulikult kõiksugused digilahendused, põnevad veebikeskkonnad ning uute online võimaluste leidmine, et õppetööd mitmekesisemaks muuta. Seepärast vahetati kogemusi ka selles vallas ning see jätkub kogu projekti vältel. Ka projekti töökeskkonnaks valiti e-Twinning platvorm ning partnerkooli õpetaja Ara Hayrabedian Soomest, Riveria kutsehariduskeskusest, koolitas kõiki osalevaid õpetajaid seda kasutama.

Projektipartneriteks on sel korral toitlustus- ja teeninduserialasid õpetavad kutsekoolid Austriast, Soomest, Ungarist, Itaaliast ja Leedust. HKHK-st osalesid projektikohtumisel Enna Kallasvee, Taavi Kuusik, Tiina Sootalu, Liis Rüü, Liina Krips ja projektijuht Heli Heimo. Järgmise kohtumise korraldab jaanuaris HKHK. Meie teemaks on toidufotograafia, ning vahendid ja keskkonnad videote ja turundusmaterjalide loomiseks. Loodame väga, et edaspidistele kohtumistele saame juba kohale sõita ja päriselt koostööpartneritega kohtuda ja kokata.

Projekti tutvustav esitlus