HKHK vilistlane avas Noarootsis pagarikoja

Loomise kuupäev 15.12.2025

Haapsalu Kutsehariduskeskus jagab rõõmuga lugusid oma vilistlaste tegemistest, mis näitavad kutsehariduse praktilist väärtust ja selle rolli eduka töö- ja ettevõtlustee kujunemisel. Üheks selliseks näiteks on HKHK vilistlase Andero Paavelti ettevõtmine Noarootsis, kus ta avas värskelt oma pagarikoja.

10. detsembri keskpäeval avas Andero Paavelt Pürksis oma pagarikoja ukse – või õigemini akna –, et pakkuda noarootslastele ja ka kaugemalt tulijatele leiba, saia ning muid küpsetisi. Verivärske Ostermani Pagar tegutseb Noarootsi lasteaia endistes köögiruumides, mis olid mõnda aega kasutuseta seisnud. 

Andero Paavelt lõpetas Haapsalu Kutsehariduskeskuses pagari eriala alles sel sügisel, kuid tema seotus toidumaailmaga ulatub juba varasematesse aastatesse. Ta on õppinud ka toidutehnoloogiat ja tervisedendust ning töötanud varasemalt nii jäätisevabrikus kui ka lihatööstuses. Kuigi vahepeal viis tee ka teistesse valdkondadesse, tõmbas toit teda alati tagasi. Aastatepikkune töö toiduvaldkonnas ja koolis omandatud praktilised oskused lõid kindla aluse oma ettevõtte rajamiseks.

Pagarikutse on Paavelti peres justkui põlvest põlve edasi antud, tema vanaisa töötas pagarina Haapsalus. Kuigi oma pagarikoja avamiseni jõudis ta alles nüüd, on ta leiba küpsetanud juba ligi paarkümmend aastat, eelkõige traditsioonilist juuretisega rukkileiba. Seni tegi ta seda peamiselt enda tarbeks, kuna ametlike lubade puudumisel ei soovinud ta seadustest mööda vaadata. Nüüdseks on kõik vajalikud load olemas ning pagarikoda ametlikult avatud.

Ostermani Pagar on sisustatud Pürksi lasteaia endises köögis, mille Paavelt on Lääne-Nigula vallalt rendile võtnud. Ettevõtmise käivitamisel ei ole ta kasutanud toetusi, eelistades tegutseda iseseisvalt ja oma tingimustel. Kuna ruum on väike, ei olnud võimalik rajada tavapärast müügiletti ning seetõttu toimub müük akna kaudu, mis asub lasteaia ja õpilaskodu vahel.

Avamispäeval oli valikus mitut sorti leiba, saiad, soolased ja magusad küpsetised ning piparkoogid. Edaspidi plaanib Paavelt sortimenti järk-järgult laiendada, pakkudes nii soolaseid pirukaid kui ka tellimustöid kodustele sündmustele. Samuti on kavas küpsetada Noarootsi piirkonnale omaseid rootsipäraseid tooteid, sealhulgas traditsioonilisi safranisaiakesi.

Pagarikoja lahtiolekuaegu plaanib Paavelt edaspidi paindlikult – hommikused müügid algavad varakult ning tulevikus võib pagarikoda olla avatud ka õhtupoolikuti. Varajane ärkamine ei ole tema sõnul probleem, sest pagaritööga käib see loomulikult kaasas.

Haapsalu Kutsehariduskeskus tunneb uhkust oma vilistlaste üle, kes rakendavad koolis omandatud teadmisi ja oskusi päriselus ning panustavad oma ettevõtmistega kohaliku kogukonna arengusse. 

Viimati muudetud 15.12.2025.