Riho Sommerman külas HKHKs: aus lugu valikutest, eksimistest ja õppimisest

Loomise kuupäev 17.12.2025

Täna käis Haapsalu Kutsehariduskeskuses külas Riho SommermanHKHK koka eriala vilistlane ja MasterChef Eesti: Professionaalid saates osaleja. Ta kohtus kooli noortega ning rääkis ausalt oma õpingutest ja katsumustest kokanduse maailmas.

Riho alustas õpinguid HKHK-s 2009. aastal ning rõhutas, et kutsekooli tulek oli tema elu esimene teadlik ja iseseisev valik. Kuigi isa soovis, et ta jätkaks õpinguid keskkoolis ja liiguks sealt edasi ülikooli, ei näinud Riho end selles suunas minemas. Ta tunnistas ausalt, et rikkus põhikooli lõpus teadlikult oma hindeid, et vältida keskkooli minekut ja valida ise oma tee. HKHK-sse sisse saamine oli tema jaoks esimene suur võit ning kinnitas, et tehtud otsus oli õige.

Õpingute algus ei olnud lihtne. Uus keskkond, võõrad inimesed ja kõrged ootused panid proovile nii enesekindluse kui ka motivatsiooni. Oluliseks pöördepunktiks kujunesid köögipraktikad, kus noored pidid esimest korda päriselt vastutama ja meeskonnana toimima. Just köögipraktikal tekkis Riho sõnul äratundmine, et kokaamet on talle loodud – see ei olnud enam lihtsalt eriala, vaid tema koht ja tema tee.

Juba teise kursuse järel sai Riho tööle Haapsalu Kuursaali, mis andis talle esimese tõelise kogemuse suure restorani köögis. Edu ja kiire töötempo tekitasid tunde, et kool ei ole enam vajalik ning ta otsustas õpingud pooleli jätta. Peagi selgus aga, et Kuursaal oli hooajaline suverestoran ning sügise saabudes sai töö otsa. See kogemus osutus Riho jaoks määravaks. Ta otsustas kooli tagasi tulla, kuigi see tähendas kooliaasta kordamist ja sammu tagasi astumist.

Pärast kooli naasmist muutus tema suhtumine õppimisse täielikult. Motivatsioon kasvas, eesmärgid muutusid selgemaks ning ta hakkas aktiivselt osalema võistlustel, praktikatel ja erialases enesearengus. Riho rõhutas noortele, et just oma vigade tunnistamine ja vastutuse võtmine olid tema arengus kõige olulisemad õppetunnid.

Kohtumisel rääkis Riho ka teadlikust praktikakohtade valikust ning julgusest ise võimalusi otsida. Ta jagas kogemusi Eesti tipp­restoranidest ning rõhutas, et sageli tuleb olla järjekindel ja mitte karta esimesi eitavaid vastuseid. Lisaks rääkis ta välispraktikatest Itaalias ja Portugalis, mis andsid talle lisaks erialastele oskustele väärtusliku kultuurilise kogemuse ning avardasid arusaama töökultuurist ja meeskonnatööst.

Olulise teemana tõi Riho välja ka elukestva õppimise. Ta rõhutas, et kutsekoolist eriala omandamine ei tähenda, et inimene peab kogu elu samal alal töötama. Kutsekool annab tugeva vundamendi ja praktilised oskused, millele saab alati edasi ehitada – õppida juurde, täiendada end või vajadusel ka eriala vahetada. Riho sõnul ei lõpe õppimine kunagi ning just valmisolek areneda ja uusi teadmisi omandada aitab püsida konkurentsivõimelisena nii kokanduses kui ka teistes valdkondades.

Noorte seas tekitas suurt huvi Riho osalemine MasterChef Eesti: Professionaalid saates. Ta rääkis ausalt telekaamerate ees kokkamisest, ajasurvest ja pingest ning sellest, kuidas võistlused aitavad murda rutiini ja arendada loovust. Tema sõnul sunnivad sellised kogemused kiiresti mõtlema, kohanema ja leidma lahendusi ka kõige ootamatumates olukordades.

Riho Sommermani lugu on ehe näide sellest, et teekond eduni ei ole sirgjooneline. Haapsalu Kutsehariduskeskus andis talle tugeva aluse, võimaluse eksida ja tagasi tulla ning keskkonna, kus kasvada nii erialaselt kui ka inimesena. Tema sõnum noortele oli selge – julge teha teadlikke valikuid, ära karda eksida ja kasuta oma kogemusi õppimiseks, sest just nii kujuneb välja oma päris tee.

Viimati muudetud 17.12.2025.