Uudised

Saime osa aeglase toidu ideest Corinthias 19. november HKHK


Erasmus + projekti „Digital Treasure Box“ seekordne kokkusaamine toimus Austrias, Corinthia piirkonnas, Warmbad Villach-is asuvas teenindus- ja turismikoolis
Projekti eesmärgiks on nii õppijatel kui ka õpetajatel täiendada oma kokandus- ja digioskusi. Seekordne kokkusaamine oli pühendatud “aeglasele toidule” ehk “Slow food” kontseptsioonile, pealkirja all “ Maalt taldrikule”.


Kogemusi käisin omandamas koos teise kursuse kokaõpilase Daniil Pahalini ja kahe kolmanda kursuse kokaõpilase Andre Vara ja Rando Luupiga
Koos Leedu, Soome, Ungari ja Itaalia meeskondadega saime osa põnevatest õppekäikudest,  ühiskokkamisest, pidulikust furšettlaua loomisest ja maheda toorainega piduliku õhtusöögi nautimisest. 


Esimesel päeval andis iga osalenud kool ülevaate endast ja oma koolist ning regioonist. Oli humoorikas ja infoküllane ennelõuna. Peale lõunat tehti meile Villachi-s giidituur, kus saime teada, et Villach on suuruselt teine linn Kärnteini liidumaal. Villach on festivalide ja karnevalide linn ning nad on kuulsad oma õlle poolest. 


Teisel päeval viidi meid bussiga rahvariietesse riietatud kokaõpetaja Markus Smole ja turismi õpilaste eestvedamisel Corinthia-sse ekskursioonile. Bussisõit viis üle mägede ja oli oma vaadetega väga ülev ja nauditav. Külastasime piirkonna mahepõllumajanduslikke tootjaid ja saime uusi teadmisi. Kalakasvatuses Payr kasvatati mägedest voolavas allikavee tiikides ja basseinides erinevaid forelle, tuurlasi, karpkalu, sägasid, hauge ja ahvenaid. Karpkalast valmistatakse sealse piirkonna traditsiooniline jõulupraad. 

Kohalike piimatootjate ühisel jõul ehitatud meiereis KASLAB`N -is valmistatakse peamiselt lehma ja kitsepiimast erinevaid juustusid, mis on mõnusalt laagerdunud, korraliku rasvasisaldusega, head, maitsekad juustud. Uudseks teadmiseks oli minu jaoks, et juustu valmistamiseks piima tootmiseks ei tohi loomadele silo sööta. 

Veel külastasime granaadi muuseumi Granatium radenthein kus igaüks või endale mäe seest väikese poolvääriskivist granaadi välja toksida. 

Õhtu lõpetuseks viidi meid kohaliku teraviljakasvatuse ettevõttesse Spittaler Schlossbauern, kus saime ülevaate jahude jahvatamisest ja helveste valtsimisest. 

Kolmandal päeval aitasid projektis osalevad õpilased Austria kokaõpilastel furšettlaua jaoks suupisteid viimistleda. Neid suupisteid saime ise ka mõnusalt proovida ning loomulikult nautida suupistete kaunist väljapanekut. Sama päeva õhtul viidi meid tutvuma kohvi röstimisega. Väikeettevõte tegeleb espresso ja kannukohvi jaoks ubade röstimisega. Oli aroomikas tutvumine. 

Neljandal päeval juhendas noor kokaõpetaja Lisa Wieland, meie tegemisi Austria toitudesse süvenemisel. Lisa abil ja õpilaste tegemisel valmisid erinevate täidistega suured pelmeeni laadsed keedupirukad liha-, kohupiima-, kuivatatud pirnidest täidisega ja klassikaline õunastruudel

Neljapäeva õhtuks oli õpetaja Markuse ja kokaõpilaste käe all valminud pidulik neljakäiguline õhtusöök. Toidud nägid välja uhked ja maitsesid hästi! Toidu retseptidest olid õpilased kokku pannud väikese retseptivihiku, mis jagati kõikidele osalenud õpilastele. Ka meie kokaõpilased võivad selle järgi Austria toite proovida valmistada. 

Reede hommikul tutvustati meile koolis aeglase toidu liidu tegemisi ja “Slow foodi” ideed. Jällegi väga õpetlik ja mõtlemapanev. Kõlama jäi mõte, et iga kord, kui sa oma raha toidu eest poodi annad, siis sa aktsepteerid selle toidu või toiduaine tootmisviisi. Mõelge teiegi sellele! 

Sellega saigi meie õppenädal joone alla. Oli äärmiselt huvitav ja hariv. Kindlasti jõuab sealt nii mõnigi idee või retsept minu tundidesse. Ja loodan, et õpilased proovivad oma retseptivihiku lehtedelt mõne toidu järgi teha. Järgmine projektisõit viib projektipartnerid Soome.

Kokaeriala õpetaja Tiina Sootalu
 

Erasmus + projekti „Digital Treasure Box“ seekordne kokkusaamine toimus Austrias, Corinthia piirkonnas, Warmbad Villach-is asuvas teenindus- ja turismikoolis
Projekti eesmärgiks on nii õppijatel kui ka õpetajatel täiendada oma kokandus- ja digioskusi. Seekordne kokkusaamine oli pühendatud “aeglasele toidule” ehk “Slow food” kontseptsioonile, pealkirja all “ Maalt taldrikule”.


Kogemusi käisin omandamas koos teise kursuse kokaõpilase Daniil Pahalini ja kahe kolmanda kursuse kokaõpilase Andre Vara ja Rando Luupiga
Koos Leedu, Soome, Ungari ja Itaalia meeskondadega saime osa põnevatest õppekäikudest,  ühiskokkamisest, pidulikust furšettlaua loomisest ja maheda toorainega piduliku õhtusöögi nautimisest. 


Esimesel päeval andis iga osalenud kool ülevaate endast ja oma koolist ning regioonist. Oli humoorikas ja infoküllane ennelõuna. Peale lõunat tehti meile Villachi-s giidituur, kus saime teada, et Villach on suuruselt teine linn Kärnteini liidumaal. Villach on festivalide ja karnevalide linn ning nad on kuulsad oma õlle poolest. 


Teisel päeval viidi meid bussiga rahvariietesse riietatud kokaõpetaja Markus Smole ja turismi õpilaste eestvedamisel Corinthia-sse ekskursioonile. Bussisõit viis üle mägede ja oli oma vaadetega väga ülev ja nauditav. Külastasime piirkonna mahepõllumajanduslikke tootjaid ja saime uusi teadmisi. Kalakasvatuses Payr kasvatati mägedest voolavas allikavee tiikides ja basseinides erinevaid forelle, tuurlasi, karpkalu, sägasid, hauge ja ahvenaid. Karpkalast valmistatakse sealse piirkonna traditsiooniline jõulupraad. 

Kohalike piimatootjate ühisel jõul ehitatud meiereis KASLAB`N -is valmistatakse peamiselt lehma ja kitsepiimast erinevaid juustusid, mis on mõnusalt laagerdunud, korraliku rasvasisaldusega, head, maitsekad juustud. Uudseks teadmiseks oli minu jaoks, et juustu valmistamiseks piima tootmiseks ei tohi loomadele silo sööta. 

Veel külastasime granaadi muuseumi Granatium radenthein kus igaüks või endale mäe seest väikese poolvääriskivist granaadi välja toksida. 

Õhtu lõpetuseks viidi meid kohaliku teraviljakasvatuse ettevõttesse Spittaler Schlossbauern, kus saime ülevaate jahude jahvatamisest ja helveste valtsimisest. 

Kolmandal päeval aitasid projektis osalevad õpilased Austria kokaõpilastel furšettlaua jaoks suupisteid viimistleda. Neid suupisteid saime ise ka mõnusalt proovida ning loomulikult nautida suupistete kaunist väljapanekut. Sama päeva õhtul viidi meid tutvuma kohvi röstimisega. Väikeettevõte tegeleb espresso ja kannukohvi jaoks ubade röstimisega. Oli aroomikas tutvumine. 

Neljandal päeval juhendas noor kokaõpetaja Lisa Wieland, meie tegemisi Austria toitudesse süvenemisel. Lisa abil ja õpilaste tegemisel valmisid erinevate täidistega suured pelmeeni laadsed keedupirukad liha-, kohupiima-, kuivatatud pirnidest täidisega ja klassikaline õunastruudel

Neljapäeva õhtuks oli õpetaja Markuse ja kokaõpilaste käe all valminud pidulik neljakäiguline õhtusöök. Toidud nägid välja uhked ja maitsesid hästi! Toidu retseptidest olid õpilased kokku pannud väikese retseptivihiku, mis jagati kõikidele osalenud õpilastele. Ka meie kokaõpilased võivad selle järgi Austria toite proovida valmistada. 

Reede hommikul tutvustati meile koolis aeglase toidu liidu tegemisi ja “Slow foodi” ideed. Jällegi väga õpetlik ja mõtlemapanev. Kõlama jäi mõte, et iga kord, kui sa oma raha toidu eest poodi annad, siis sa aktsepteerid selle toidu või toiduaine tootmisviisi. Mõelge teiegi sellele! 

Sellega saigi meie õppenädal joone alla. Oli äärmiselt huvitav ja hariv. Kindlasti jõuab sealt nii mõnigi idee või retsept minu tundidesse. Ja loodan, et õpilased proovivad oma retseptivihiku lehtedelt mõne toidu järgi teha. Järgmine projektisõit viib projektipartnerid Soome.

Kokaeriala õpetaja Tiina Sootalu