Koka täienduskoolitus – linnuliha eeltöötlemine ja roogade valmistamise koolitus


Kohalikust toorainest linnulihatoidud on eestlaste seas populaarsed. Neid kasutatakse palju lasteaedade, koolide, haiglate menüüdes ning loomulikult ka toitlustus- ja turismiettevõtete menüüdes. Kuid ettevõtjatelt, klientidelt kooli täiskasvanud koka eriala õppijate praktika sooritamise käigus saadud tagasiside näitab, et probleemiks on linnuliharoogade valmistamisel valed töövõtted ja seadmete kasutamine, mis toob kaasa tooraine raiskamise ning vähesed praktilised oskused mitmekülgsete ja tervislike linnuliharoogade valmistamisel.  Käesolev koolitus annab linnuliha töötlemiseks ja -roogade valmistamiseks vajalikud oskused.

Registreeru koolitusele

Läbiviimise aeg:  

Läbiviimise koht: õpe viiakse läbi kaasajastatud seadmete ja vahenditega õppeköögis (13 töökohta). Õppeköök on mõeldud tasemeõppe läbiviimiseks ja ruumid ning vahendid vastavad nõuetele. Õppetöö toimub individuaalselt, paaris ja ka grupitööna. Koolitusvahendid ja materjalid annab koolitaja. Õppeköögis on vahetusjalatsid kohustuslikud ning õppija peab arvestama koolituspäeva lõpus puhastus- ja koristustöödega (õppija osaleb praktilises õppes oma riietes).

Koolituse maht: 30 akadeemilist tundi

Koolitajad. 

Kaire Raba on lõpetanud Tallinna Tehnikaülikooli (1995) toitlustusettevõtte juhtimise ja töökorraldamise erialal. Keemiateaduskonna lõpetanud insener-tehnoloog toitlustusvaldkonnas. Eesti Peakokkade Ühenduse koka kutseeksamite hindamiskomisjoni liige. Haapsalu KHK kokandusvaldkonna kutseõpetaja. Kairel on pikaajaline toitlustusettevõtete juhtimise ja töötamiskogemus, lisaks tegeleb ta koolitamisega. Teenistuskäik: KR Food Consult OÜ, Nurme Bistroo, Grand Holm Marina, Karja Kuus.

Demo Kaev on Haapsalu KHK vilistlane, tal on koka kutsekvalifikatsioon. Demo on olnud kokk terve oma tööelu, on töötanud väga erinevates toitlustussektorites – olnud restoranides kokk, aidanud välja töötada kalatööstust ja pidanud ise kohvikuid ning restorani. Osalenud mitmetel kutsevõistlustel  ja saanud esimese koha vabariiklikel noorkokkade kutsevõistlusel. Kalatehnoloogi kutse on ta omandanud Soomes (lõpetanud Livia College in Finland 2011-2012). Ta on töötanud paljudest tuntud Eesti restoranides kokana ja täiendanud ennast Itaalias Milanaos, töötades maailmakuulsa peakoka Paolo Sari käe all.

Õppe alustamise nõuded: tööalane seos toitlustusvaldkonnaga

Sihtrühm: abikokad, kokad. Õppele on oodatud ka erialase tasemehariduseta toitlustusteeninduses töötavad täiskasvanud, kes soovivad toiduvalmistamise valdkonnas oma teadmisi ning oskusi täiendada ja parandada ning erialaste oskusteta inimesed, kes soovivad töötada toitlustusettevõttes (sh nt hooajaliselt või ka osalise koormusega) või saada täiendavaid tööalaseid teadmisi.

Teemad:

 Tooraine tundmine (erinevad linnulihaliigid) ja selle kasutamise võimalused roogade valmistamisel lähtudes tervisliku toitumise põhimõtetest. (auditoorne ja praktiline töö):

  • -kanaliha, kalkuniliha, pardiliha, vutiliha ning neile sobivad lisandid,

  • -lindude eeltöötlemine, maitsestamine.

Linnuliharoogade valmistamine (praktiline töö):

  • -lindude õige tükeldamine: mis tükid milliseks toiduks sobivad ja kuidas peaks neid töötlema ning küpsetama,

  • -terve linnu küpsetamine,

  • -linnuliha puljongid, röstimine, marineerimine, hautamine, grillimine, vinnutamine. 

Detailsem sisu on õppekavas

Lisainfo. Koolituskursuse tellijaks on Haridus- ja Teadusministeerium ning seda rahastatakse läbi Euroopa Sotsiaalfondi programmi "Täiskasvanuhariduse edendamine ja õppimisvõimaluste avardamine". Osaleda saavad täiskasvanud, kes ei õpi kutseõppeasutuses, rakenduskõrgkoolis või ülikoolis tasemeõppes. 

Registreerumisega ei ole Te automaatselt õppegruppi arvatud. Õppekohtadele põhiliseks valikukriteeriumiks on sihtgruppi kuulumine, tööalane vajadus ja põhjendus ning alles viimasena registreerimisjärjekord. Kõrgharidusega soovijaid saame koolitusele võtta üksnes vabade kohtade olemasolul. Teiega võetakse ühendust e-posti teel.

Kursuste korraldamise kord. Covid-19 nõuded.

 

Kohalikust toorainest linnulihatoidud on eestlaste seas populaarsed. Neid kasutatakse palju lasteaedade, koolide, haiglate menüüdes ning loomulikult ka toitlustus- ja turismiettevõtete menüüdes. Kuid ettevõtjatelt, klientidelt kooli täiskasvanud koka eriala õppijate praktika sooritamise käigus saadud tagasiside näitab, et probleemiks on linnuliharoogade valmistamisel valed töövõtted ja seadmete kasutamine, mis toob kaasa tooraine raiskamise ning vähesed praktilised oskused mitmekülgsete ja tervislike linnuliharoogade valmistamisel.  Käesolev koolitus annab linnuliha töötlemiseks ja -roogade valmistamiseks vajalikud oskused.

Registreeru koolitusele

Läbiviimise aeg:  

Läbiviimise koht: õpe viiakse läbi kaasajastatud seadmete ja vahenditega õppeköögis (13 töökohta). Õppeköök on mõeldud tasemeõppe läbiviimiseks ja ruumid ning vahendid vastavad nõuetele. Õppetöö toimub individuaalselt, paaris ja ka grupitööna. Koolitusvahendid ja materjalid annab koolitaja. Õppeköögis on vahetusjalatsid kohustuslikud ning õppija peab arvestama koolituspäeva lõpus puhastus- ja koristustöödega (õppija osaleb praktilises õppes oma riietes).

Koolituse maht: 30 akadeemilist tundi

Koolitajad. 

Kaire Raba on lõpetanud Tallinna Tehnikaülikooli (1995) toitlustusettevõtte juhtimise ja töökorraldamise erialal. Keemiateaduskonna lõpetanud insener-tehnoloog toitlustusvaldkonnas. Eesti Peakokkade Ühenduse koka kutseeksamite hindamiskomisjoni liige. Haapsalu KHK kokandusvaldkonna kutseõpetaja. Kairel on pikaajaline toitlustusettevõtete juhtimise ja töötamiskogemus, lisaks tegeleb ta koolitamisega. Teenistuskäik: KR Food Consult OÜ, Nurme Bistroo, Grand Holm Marina, Karja Kuus.

Demo Kaev on Haapsalu KHK vilistlane, tal on koka kutsekvalifikatsioon. Demo on olnud kokk terve oma tööelu, on töötanud väga erinevates toitlustussektorites – olnud restoranides kokk, aidanud välja töötada kalatööstust ja pidanud ise kohvikuid ning restorani. Osalenud mitmetel kutsevõistlustel  ja saanud esimese koha vabariiklikel noorkokkade kutsevõistlusel. Kalatehnoloogi kutse on ta omandanud Soomes (lõpetanud Livia College in Finland 2011-2012). Ta on töötanud paljudest tuntud Eesti restoranides kokana ja täiendanud ennast Itaalias Milanaos, töötades maailmakuulsa peakoka Paolo Sari käe all.

Õppe alustamise nõuded: tööalane seos toitlustusvaldkonnaga

Sihtrühm: abikokad, kokad. Õppele on oodatud ka erialase tasemehariduseta toitlustusteeninduses töötavad täiskasvanud, kes soovivad toiduvalmistamise valdkonnas oma teadmisi ning oskusi täiendada ja parandada ning erialaste oskusteta inimesed, kes soovivad töötada toitlustusettevõttes (sh nt hooajaliselt või ka osalise koormusega) või saada täiendavaid tööalaseid teadmisi.

Teemad:

 Tooraine tundmine (erinevad linnulihaliigid) ja selle kasutamise võimalused roogade valmistamisel lähtudes tervisliku toitumise põhimõtetest. (auditoorne ja praktiline töö):

  • -kanaliha, kalkuniliha, pardiliha, vutiliha ning neile sobivad lisandid,

  • -lindude eeltöötlemine, maitsestamine.

Linnuliharoogade valmistamine (praktiline töö):

  • -lindude õige tükeldamine: mis tükid milliseks toiduks sobivad ja kuidas peaks neid töötlema ning küpsetama,

  • -terve linnu küpsetamine,

  • -linnuliha puljongid, röstimine, marineerimine, hautamine, grillimine, vinnutamine. 

Detailsem sisu on õppekavas

Lisainfo. Koolituskursuse tellijaks on Haridus- ja Teadusministeerium ning seda rahastatakse läbi Euroopa Sotsiaalfondi programmi "Täiskasvanuhariduse edendamine ja õppimisvõimaluste avardamine". Osaleda saavad täiskasvanud, kes ei õpi kutseõppeasutuses, rakenduskõrgkoolis või ülikoolis tasemeõppes. 

Registreerumisega ei ole Te automaatselt õppegruppi arvatud. Õppekohtadele põhiliseks valikukriteeriumiks on sihtgruppi kuulumine, tööalane vajadus ja põhjendus ning alles viimasena registreerimisjärjekord. Kõrgharidusega soovijaid saame koolitusele võtta üksnes vabade kohtade olemasolul. Teiega võetakse ühendust e-posti teel.

Kursuste korraldamise kord. Covid-19 nõuded.